Η σημερινή (2017) συμβατική ιατρική έχει ενσωματώσει την κοινωνία σαν μια βασική σταθερά, μια βάση που μας βοηθά να κρίνουμε νοητικά αποκλίνοντα άτομα ή άλλες προβληματικές καταστάσεις.

Βέβαια, αυτό γίνεται γιατί δεν έχει ή δεν θέλει να έχει κάποια άλλη βάση για τον ίδιο σκοπό. Μπορεί εύκολα να πει, για παράδειγμα

“Η κοινωνία θεωρεί αυτό επιτρεπτό, ή απαράδεκτο”, “οι αξίες της κοινωνίας είναι αυτές”

και άλλα ψυχαγωγικά.

Αν όλα αυτά μέχρι στιγμής σας ακούγονται φυσικά και λογικά, κοιταχτείτε μην σας λείπει κάτι ή αν κάτι σας φύτρωσε και περισσεύει, γιατί αν η αμείλικτη και αλάνθανστη κοινωνία το κρίνει, μπορεί να δώσει εντολή να ευνουχιστείτε ή να σας πετσοκόψει για να σώσει τούς υπόλοιπους. Και πολύ σωστά, αν η κοινωνία έχει πάντα δίκιο. Φυσικά, ένας από τούς φοβερούς γιατρούς μας θα δικαιολογήσει ότι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τη θεωρούμε αλάνθαστη. Ακόμα δεν θυμίζει κάτι;

TINA (There Is No Alternative).

The IMF is always right.

Μπορεί η τρόικα να κατηγορείται για λάθη, αλλά θα κάνουμε ό,τι λέει γιατί θεωρείται αλάνθαστη και TINA (βλέπε παραπάνω).

  • Δεν έρχονται οι Γερμανοί, έρχεται η τρόικα.
  • Δεν μας κατάσχουν τις περιουσίες οι τζογαδόροι διεθνείς τοκογλύφοι, αλλά οι αγορές, τα φάντς (funds).

Ποιο είναι το νόημα;

Όταν θέλουμε να προστατέψουμε ή να αποκρύψουμε την αλήθεια αλλάζουμε τις λέξεις, αντικαθιστώντας τες με άλλες, πιο γενικές και αόριστες, που στη ουσία δεν έχουν καμία σχέση με το σχετικό θέμα. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι, οι γείτονες και άλλοι πιο συγκεκριμένοι όροι έγιναν κοινωνία, οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι έγιναν υπάλληλοι, οι διεστραμμένοι ψυχανώμαλοι έγιναν μαχητές δικαιωμάτων μειοψηφικής κοινωνικής ομάδας. Ὅλα τα προηγούμενα ήταν στοχευμένα τυχαία παραδείγματα.

Ερώτημα: Από ποιους αποτελείται η κοινωνία και πως επιτυγχάνεται μια στατιστική μεταβολή της, ώστε σε σχετικό βάθος χρόνου να αλλάζει τάση η άποψή της (η κοινή γνώμη, δηλαδή);


Κυρία, κυρία να πω; Από εμάς κι εσάς, εμένα κι εσένα, τον δίπλα και τον πιο πέρα.

Και αφού εγώ είμαι μέρος της κοινωνίας, γιατί διαφωνώ μαζί της;
Ευκολάκι… Γιατί είμαι ανάποδος άνθρωπος ξεροκέφαλος, στριμμένος, εγωιστής και αλλά όμορφα.

Πώς το ξέρω;

Μα απλά είμαι μειοψηφικός. Δηλαδή, η πλειοψηφία νικάει, που λένε, παναπεί πως έχει πάντα δίκιο. Ποιος το λέει τούτο; Η επιστήμη φυσικά. Η ίδια που λέει ότι μπορεί και να σφάλει η κοινωνία, αλλά δεν υπάρχει άλ… TINA που λέγαμε! Βέβαια, αυτά τα προωθείς όταν δεν θέλεις να μιλήσεις για ηθικές άξιες, αξιακά συστήματα, την αξία των παραδόσεων κουλουπού, κου, λου, που.

Πώς περιχαρακώνονται και προστατεύουν αυτές τις ασυνάρτητες απόψεις;

Μα βέβαια, και πάλι επιστημονικά, φυσικά. Με στατιστικές μελέτες. Σε αυτό είναι εξειδικευμένος ο συνάδελφος Χριστόφορος Ζαραλίκος, ρωτήστε τον. Έχει κάνει καριέρα με τις στατιστικές μελέτες.

Βέβαια, κάποτε άκουσα ότι η μειοψηφία είναι πιο πιθανό να έχει πιο δίκιο, αλλά δεν έχω πηγή να παραθέσω.

Επίσης, από κάπου θυμάμαι ότι ο δρόμος της αρετής είναι τεθλιμμένος, δηλαδή γεμάτος στροφές και δυσκολίες. Μέχρι σήμερα η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα οι πολλοί να διαλέξουν τον δύσκολο δρόμο, αλλά αυτό είναι μάλλον εποχιακό πρόβλημα, πτώση της ηθικής της κοινωνίας και άλλα που λένε οι κακές γλώσσες. Αλλά ποιος τα πιστεύει αυτά;…

Μπορώ εγώ μόνος μου να αλλάξω την κοινωνία, δηλαδή την λεγόμενη πλειοψηφία της, και να ακολουθήσει ένα, για παράδειγμα, παραδοσιακό αξιακό σύστημα, παρ’ όλες τις δυσκολίες του; Χμμμ… μάλλον όχι. Ίσως… με βοήθεια από το κοινό, ή από τον ουρανό.

Αλλά αυτά για να τα κατορθώσεις πρέπει να είσαι ή να γίνεις σούπερ – ήρωας. Μόνο έτσι μπορείς να κατεβάσεις τον ουρανό στην γη. Αλλά σούπερ ήρωες δεν εννοούνται σαν αυτά στα παιδικά που βλέπουμε σε τηλεοράσεις και κινηματογράφους. Εννοούνται οι άγιοι της προσευχής, της νηστείας και της μεγάλης πίστης, όσο το σινάπι, να πούμε…

Ε, δεν είναι και τίποτε φοβερό. Ας περάσει ο πρώτος υποψήφιος…
Είναι πιο εύκολο να νικήσεις σε τρία σερί σουρβάιβορ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.