Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Οι συχνότερες περιπτώσεις που κάποιοι γονείς ζητούν γνώμες και συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών τους, σχετίζονται με δυσκολίες στην εφηβεία ή την αρχή της ενηλικίωσής τους. Δυστυχώς, οι απαντήσεις που δέχονται από τους εμπειρότερους, ξεκινούν πάντοτε με το Τώρα, είναι πλέον αργά για εύκολες λύσεις. Παρόλα αυτά… Όλοι οι Πατέρες, σύγχρονοι και παλαιότεροι, που…

Μετάνθρωπος

Μετάνθρωπος

Μια μερίδα μεταμοντέρνων φιλοσόφων υποστηρίζει ότι η επιστημονική γνώση έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να βελτιώσει τον άνθρωπο, ως είδος, μιλώντας για τον άνθρωπο σαν να ήταν ένα από τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη Γη. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάνουν τέτοιες δηλώσεις σε δημόσιες συνεντεύξεις ή συνέδρια. Είναι πολλά και γλαφυρά τα όσα μπορούμε…

Εν Αρχή…

Εν Αρχή…

Σε ένα δωμάτιο σκοτεινό όπου σε μια γωνιά κουλουριάζονται μια παρέα φίλων, φέγγει ξαφνικά από το μοναδικό παράθυρο στην αντίκρυ πλευρά του δωματίου άπλετο φως και φωνές ακούγονται που όμως δεν…

Η Τέταρτη Εξουσία

Η Τέταρτη Εξουσία

Το Σύνταγμά μας και τα περισσότερα φαντάζομαι, καταγράφουν τρεις βασικές εξουσίες στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Τη νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική. Είναι καιρός να καταγράψουμε και να συνυπολογίσουμε τον τρόπο διαχείρισης και σε μια τέταρτη εξουσία, που εδώ και αρκετά χρόνια διαφεντεύει παριστάνοντας έναν αθώο κλόουν. Είναι η δύναμη της μαζικής ενημέρωσης, δημόσιας ενημέρωσης, ηλεκτρονικής…

Το Σύστημα

Το Σύστημα

Ο ορισμός του “Συστήματος” Δεν υπάρχει κάποια οργάνωση με οποιοδήποτε ονοματεπώνυμο. Το «Σύστημα» είναι το ανοιχτό σύνολο ανθρώπων που έχει ανυψώσει το στενό προσωπικό του συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον της κοινωνίας ή των ομάδων στις οποίες μπορεί να καταταχθεί (εργασιακά, τοπικά, κοινωνικά). Δεν υπάρχει απαραίτητα κεντρική οργάνωση. η θέση του μέλους στην ιεραρχία…

Το πρώτο ζεϊμπέκικο

Το πρώτο ζεϊμπέκικο

Θέλησε να πει και να δείξει έναν άλλο δρόμο. Κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν τον γνώριζε όπως ήταν. Έπρεπε να τον δουν. Έπρεπε να σηκωθεί όρθιος, ψηλά, να τον δουν όλοι. Ήταν ένας περιθωριακός τύπος. Άλλοι τον κατηγορούσαν για τους τρόπους του. Λίγοι τον θαύμαζαν γιατί τον είχαν γνωρίσει από κοντά και τον παρακολουθούσαν. Μέσα…

Άλλο “αγράμματος” και άλλο “αμόρφωτος”

Άλλο “αγράμματος” και άλλο “αμόρφωτος”

Πριν ένα χρόνο περίπου, πήρα ένα δυνατό μάθημα στα σαρανταπέντε μου, από τον πατέρα μου για τη διαφορά του “αγράμματου” από τον “αμόρφωτο”. Εγώ ο θρασύς και ασεβής σε μια από τις συνηθισμένες λογομαχίες μας (οικογενειακό συνήθειο) θέλοντας να του επισημάνω την άγνοιά του σε κάποιο θέμα (ο υπερ-70χρονος ήρωας βιοπαλαιστής μπαμπάς μου έχει βγάλει…

Άρρεν και θήλυ εποίησεν αυτούς

Άρρεν και θήλυ εποίησεν αυτούς

Η κυοφορούσα και τροφός μητέρα είναι αποδέκτης σημαντικών δώρων από το Θεό, που της δίνονται προς όφελος του ανυπεράσπιστου παιδιού. Θεϊκά δώρα, προς όφελος του παιδιού, εκτός από τη γυναίκα – μητέρα, δίνονται και στον άνδρα – πατέρα, που, κατά φύση, αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη του παιδιού, κατ’ αρχάς φροντίζοντας και προστατεύοντας την κυοφορούσα…

Ο άντρας γεννάει, η γυναίκα τίκτει

Ο άντρας γεννάει, η γυναίκα τίκτει

Παρά τους αρχαίους μύθους που υποστηρίζουν ότι “τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός”, σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι κάθε παιδί γεννιέται από την ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ένας άντρας γεννάει το παιδί στη μήτρα μιας γυναίκας (σύλληψη), μετά από την ερωτική συνεύρεσή τους. Η γυναίκα το κυοφορεί για εννέα μήνες και μετά το τίκτει…

Επιθυμία και εγκράτεια

Επιθυμία και εγκράτεια

Ένα βασικό χαρακτηριστικό ωριμότητας του ανθρώπου, και που πρέπει να κατακτήσει κατά την πρώιμη αγωγή του, είναι να μάθει να ταξινομεί τους στόχους του, τις επιθυμίες του και τα όνειρά του, βάζοντας προτεραιότητες. Είναι και από τα βασικότερα μαθήματα ζωής που ένας φρόνιμος γονιός ή κηδεμόνας έχει να μάθει στο παιδί του. Βλέπουμε εδώ την…

Ποιήσωμεν άνθρωπον

Ποιήσωμεν άνθρωπον

Είναι αδύνατον να επιχειρήσεις να μιλήσεις για την οντολογία του ανθρώπου, αν δεν αναφερθείς στο υπαρξιακό ερώτημα “Γιατί και πώς έγινε ο κόσμος;“. Αν το παραλήψεις, το μόνο που μπορεί να κάνεις για να διασώσεις την αξιοπιστία σου είναι να παραδεχτείς πως δεν γνωρίζεις τίποτα για τον άνθρωπο, και ότι κάνεις κάποιες υποθέσεις, με βάση…

Επιστημονική γνώση για την ανθρώπινη φύση

Επιστημονική γνώση για την ανθρώπινη φύση

Εδώ και αιώνες, στα συγγράμματα και την προφορική παράδοση της χριστιανικής διδασκαλίας, που η ελληνική κοινωνία έχει την τύχη να κουβαλάει, μέσα στους αιώνες, υπάρχει τεράστια εύρος πληροφορίας για την οντολογία του ανθρώπου. Με τον όρο οντολογία, εννοούμε την πλήρη φύση του ανθρωπίνου όντος, όχι μόνο τη σωματική φύση, αλλά και την ψυχοπνευματική, με εκτενείς…

Τηρείτε τας παραδόσεις

Τηρείτε τας παραδόσεις

Αβλεπί τηρείτε τας παραδόσεις; 
Προς τι το όφελος της τήρησης των παραδόσεων αν δεν είναι βέβαιο το όφελος; Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ή περίπου την πρωταρχική τουλάχιστον σκοπιμότητα καθεμιάς…

Κλήσεις, κλίσεις και σωτήρες

Κλήσεις, κλίσεις και σωτήρες

Οι παλιοί έλεγαν:
“Ή μικρός – μικρός παντρέψου, ή μικρός καλογερέψου”

Εδώ και χρόνια η προϋπόθεση της μοναχικής κλίσης και της άνωθεν κλήσης, μετατράπηκαν σε μια αθρόα παραγωγή σχολών καλού μοναχού…

Μετάνοια και Χαλαρότητα

Μετάνοια και Χαλαρότητα

Λάθη, αμαρτίες, κατά λάθος ή από πάθος κάνουμε και θα κάνουμε εμείς οι σάρκινοι ανθρώποι.

Εκτός, λοιπόν από τούς αναμαρτήτους και τους ασφάλτους, εμείς οι λοιποί έχουμε για βοήθεια την…

Περί συγχωρήσεως

Περί συγχωρήσεως

Η συγχώρηση δεν είναι μονομερής ενέργεια αλλά διμερής. Οι δυο χρειάζεται να χωρέσουν σε ενα μέρος, ένα ασανσέρ πες για παράδειγμα. Αν ο ένας είναι έτοιμος να συν – χωρέσει με τον άλλον, μπαίνει στο…