Μεγάλο σκάνδαλο της ανθρώπινης λογικής αποτέλεσε και ακόμη είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. “Πώς είναι δυνατόν”, λένε, “να καταστρατηγούνται οι γνωστοί νόμοι της φύσεως;” Γνωρίζουμε από τους επιστήμονες ότι για να γεννηθεί ένας άνθρωπος χρειάζεται να συνευρεθούν τα δύο φύλλα και να προσφέρει το άρρεν το σπόρο που θα δεχτεί το θήλυ και να το γονιμοποιήσει. Βέβαια, η επιστήμη σήμερα, έχει προσπαθήσει και καταφέρει να “υποκαταστήσει” κατά κάποιο επιφανειακό και όχι ουσιαστικό τρόπο την ανάγκη ύπαρξης του αρσενικού μέρους και σε κάποιες προχωρημένες εργαστηριακές συνθήκες ακόμη και το θηλυκό, “κατασκευάζοντας” παιδιά ή μέλη “του σωλήνα”. Αν αυτό το έλεγε κάποιος πριν από 2000 και πλέον χρόνια, φανταστείτε τι εντύπωση θα προκαλούσε. Γιατί, όμως; Ασφαλώς, λόγω της περιορισμένης επιστημονικής γνώσης της εποχής και όχι λόγω της έλλειψης λογικής σκέψης. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η ανθρώπινη λογική υστερούσε στην Αρχαία Ελληνική επιστήμη και φιλοσοφία. Μάλλον θα έλεγα, ότι είναι αρκετά πιθανό για έναν μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο ή επιστήμονα, λόγω του ανοιχτού τρόπου σκέψης του, να μην το απέκλειε και να του πυροδοτούσε περισσότερο τη ερευνητική του διάθεση, ανοίγοντας νέους δρόμους σκέψης και θεωριών για την ανθρώπινη φύση. Χωρίς να “ελληνολογώ”, οι εφαρμογές, οι γνώσεις και οι ανεπτυγμένες θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων ακόμη κρύβουν μυστήρια ή αποτελούν εφαλτήρια και βάσεις στις περισσότερες επιστήμες.

Κατά την προσωπική μου άποψη (άσχετο με το θέμα) αυτός είναι και ο λόγος που ο Χριστιανισμός ρίζωσε τόσο βαθιά στον ελληνικό πνευματικό κόσμο, δηλαδή η ικανότητα-δυνατότητα εξήγησης και αποδοχής “υπερφυσικών” διδαχών, αφού η βάση της ελληνικής διανόησης ήταν το “εν οίδα, ότι ουδέν οίδα”. Οι σοβαροί επιστήμονες έχουν την αντίληψη της ελαχιστότητας της γνώσης τους απέναντι στη Δημιουργία και προσεγγίζουν την επιστήμη με ταπεινοφροσύνη.

Τελικά, το σκάνδαλο είναι το ότι οι κάθε λογής επικριτές των υπερφυσικών προσεγγίζουν τα γεγονότα ως αυθεντίες, με τη λογική του “Ότι δεν καταλαβαίνω, δεν υπάρχει μέχρι να μπορέσω να το αποδείξω”, ενώ το ορθότερο θα ήταν “Ότι δεν καταλαβαίνω, μπορεί να υπάρχει και θα προσπαθήσω να το καταλάβω και αν μπορώ να το αποδείξω”. Καμία μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν κυνηγούσαμε το ακατανόητο, ή το αναπόδεικτο.


Θαλής ο Μιλήσιος ανακάλυψε τις τροπές (ηλιοστάσια), το ετερόφωτο της Σελήνης, καθώς και τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, από τις ελκτικές ιδιότητες του ορυκτού μαγνητίτη και του ήλεκτρου (κεχριμπάρι) [wikipedia], για να πω μόνο για έναν).

Σήμερα, προσπαθεί να συνδεθεί η εθνική γιορτή της παλιγγενεσίας με την σημερινή ανάγκη και προσδοκία για μια νέα ελληνική επανάσταση – αναγέννηση. Από τη μια πλευρά μοιάζει αδύνατη ή απίθανη μια έγερση των Ελλαδιτών, από το λήθαργο στον οποίο τον έχουν οδηγήσει (εκουσίως ή ακουσίως, για να μην συνομωσιολογήσω) άνθρωποι και συγκυρίες. Αυτό το συμπέρασμα βγάζουν όσοι μέχρι σήμερα έχουν προσπαθήσει με χίλιους τρόπους και αμέτρητες προσπάθειες να τον ενημερώσουν για την πραγματική φύση της κατάστασης, οικονομικά, συνταγματικά, πολιτικά. Η πλειοψηφία όμως των πολιτών, είτε δεν έχει πειστεί, είτε δεν θέλει να αποδεχτεί, είτε πιστεύει στη λύση του (αρχαίου) “από μηχανής θεού” που θα εμφανιστεί και θα δώσει τη λύση στην αδιέξοδη κατάστασή του.  Η ανθρώπινη λογική, λοιπόν, όσων δραστηριοποιούνται σε κινήματα, ή αρθρογραφούν ή τέλος πάντων έχουν αρχίσει την “επανάσταση”, βλέποντας ότι αποτελούν μια μειοψηφία, ενώ οι “άλλοι” δεν συνέρχονται, έχει βρει ένα αδιέξοδο και έχει πέσει σε μια φάση απελπισίας και απόγνωσης. Η ανθρώπινη λογική έχει φτάσει στα όριά της!

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και η “άλλη” λογική. Θέλετε με την ανοιχτή επιστημονική σκέψη, θέλετε με την πίστη στην συμμετοχή μιας υπερφυσικής ουσίας στην ανθρώπινη φύση, η ανατροπή της ορατής τραγικής πραγματικότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Χρειάζεται να έχουμε υπομονή και επιμονή και να μην απογοητευόμαστε.
Μπορεί να έρθει η άνοιξη. Ήδη οι αμυγδαλιές έχουν ανθίσει και όσο κι αν παραμένουν σκυθρωπά τα υπόλοιπα έρημα δέντρα, όλοι ξέρουμε καλά ότι αφού οι αμυγδαλιές έχουν ανθίσει, η Άνοιξη θα έρθει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.